De grootste valkuilen bij het verliezen van gewicht

Oud en nieuw is weer geweest. De oliebollen zijn op tafel gezet, een groot diner met familie en vrienden is achter de kiezen en de fles prosecco is er alweer doorheen. En dat allemaal net na kerst. En dan is het nieuwe jaar er, met een massale wens om gewicht te verliezen. Dat gaat niet zonder wat valkuilen en missers. Want dat taartje op het menu ziet er ook wel heel aantrekkelijk uit. De meesten zijn ook al na twee maanden weer afgestapt van de goede voornemens. Ondanks dat ze toch graag wel wat kilo’s eraf willen. Wat zijn die valkuilen nou, die het zo lastig maken om gewicht te verliezen?

Gezelligheid

Oftewel, de sociale druk om toch wel dat koekje bij de thee te nemen. Die bitterballen wanneer je in de stad bent met vrienden. Dat taartje op de verjaardag van je tante. Hoe voorkom je dat je dan toch ingeeft? Afspraken maken met jezelf is een goede start. Verdeel wat je mag eten. Neem dan wel een stukje taart op de verjaardag, maar geef daarna aan dat je vol zit. Dan hou je jezelf binnen een bepaald kader van eten. En ga vooral niet uit huis naar een sociaal evenement met trek.

taart stukje, vermijden

Het ‘what-the-hell’ effect

Dat kan je vast ook wel. Je hebt je niet helemaal gehouden aan je voornemen om te stoppen met snoepen. Misschien heb je al een koekje op. Wat dan voor kan komen is het ”what-the-hell’ effect. Een psychologisch effect wat eigenlijk zegt: ‘Ik heb het nu toch al verpest met die nootjes, dan kan ik nu nog wel die chips eten’. Wat er dan gebeurt is dat je volledig afstapt van de voornemens en dit zorgt er bij velen voor dat ze stoppen met er moeite in steken. Denk dus na over je misstap als een klein foutje. Zeg tegen jezelf dat je even los hebt gelaten, maar nog wel goed door kan. Dat zal helpen met je de goede richting op te sturen. Ook als je even gezondigd hebt.

Onrealistische doelen

Je bent het strengste tegen jezelf, logisch. Wanneer je gewicht wil verliezen is het belangrijk om de valkuilen in gedachten te houden. Stel doelen en subdoelen op. Zorg ervoor dat je een reactie hebt opgeschreven voor wanneer je wel een keer in de fout gaat. En stel je doelen vooral realistisch. Denk niet dat je 10 kilo in twee weken af gaat vallen. Dat gaat niet lukken. Stel je doelen met genoeg tijd op en denk na over waarom je wil afvallen. Is het om er dunner uit te zien, of ook om je fitter te voelen? Een diepgaande reden zorgt voor meer motivatie naar het doel toe. Daarnaast ben je dan ook gelukkiger wanneer het je wel gelukt is.

Denk er niet teveel over na

Wanneer je gewicht wil verliezen is het goed om niet te veel te snoepen. Maar geef jezelf een basis en een beetje ruimte om wel genoeg te eten. Wanneer je jezelf vertelt dat je niet s mag eten, wordt het alleen maar meer en meer een obsessie. Dan denk je er juist veel meer over na. Dat toetje, taartje of die zak chips die je écht niet mag hebben. Denk je er zo overna, ga je er juist meer over nadenken. Dan zit je onrustig te smachten naar het lekkers wat je niet mag. Hou je plannen goed bij, maar laat het gaan wanneer je het niet nodig hebt in je hoofd.